Karácsonyi ajándék Neked...
MINDIG-PUHA MÉZESKALÁCS RECEPT A karácsonyi készülődés boldog velejárója a mézeskalács-sütés. Ezért különösen fontos egy jó recept. A puha, ízletes sütit a gyerekek gyorsan elfogyasztják, sőt már az elkészítésben is örömmel segítenek.
Minden karácsony előtt nekiláttunk a gyerekekkel a rénszarvasok, csillagok, holdacskák stb. sorozatgyártásához, de sokáig nem voltam elégedett, mert a sütik mindíg túl kemények lettek.
Az alábbiakban három féle mézeskalács receptet olvashatsz
hagyományos puha mézekalács
reform puha mézeskalács
méz nélküli mézeskalács
Egy-két éve aztán Csilla barátnőm segítségével, (aki az Édesgyömbér remek cukrászda tulajdonosa) végre sikerült valóban puha mézeskalácsot készíteni. A gyerekek így is lelkesek, ügyesek, és kellőképp maszatosak lesznek, és a kicsit túlsütött darabok is puhák maradnak.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 dl tej
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszer
Elkészítés:
A mézet, porcukrot, tejet és vajat keverd össze és melegítsd kissé fel (mikró).
A tojásokat egyenként keverd az előbbi mézes elegyhez.
A lisztkeverékhez először tedd hozzá a fűszereket és a szódabikarbónát (jól keverd össze!), aztán a mézes keveréket.
A tészta nagyon ragacsos lesz, de ez nem gond. Miután alaposan összegyúrtad pihentesd 1 napig a hűtőben. Másnap (vékonyra!) nyújtás után kiszaggatjuk, tepsibe tesszük a tésztát, de nagyon fontos: maximum 4-5 percig süssük, hogy sokáig puha maradjon!
Sikerült egy reform" receptet is kreálnom, így még egészségesebb, mint a hagyományos változat:
Puha mézeskalács teljeskiőrlésű liszttel
Hozzávalók:
400 g méz
300 g barna, vagy nyírfa cukor (vagy bármilyen cukor-helyettesítő)
100 g vaj, vagy margarin
8 tojás
800 g teljeskiőrlésű búzaliszt (teljeskiőrlésű (bio)rozsliszt, tönkölyliszt és szénhidrátcsökkentett liszt keverékével is lehet helyettesíteni)
2 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
2 kk. szódabikarbóna1 csipet só
Elkészítés:
A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a vajat, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
Egy másik, mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük, a tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12-24 órát pihentetjük.
Sütőpapírral kibéleljük a sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk. A sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket tetszés szerint, változatosan díszítjük. A díszítéshez használhatunk diót, felezett mogyorót, mandulát, mazsolát, napraforgómagot, színes csokis cukorkát
A forró sütőben 5-7 percig sütjük. Még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, az idő haladtával egyre puhább, porhanyósabb lesz, (ha mégsem, akkor a fémdobozba felszeletelt almát kell tenni).
Díszítéshez használhatunk készen kapható, citromízű vagy saját készítésű cukormázat is.
1/2 tojásfehérjét habosra kikeverünk 50 g porcukorral. Sütőpapírból kivágunk 2 db 20×20 cm-es négyzetet (idővel a papír elázik), átlósan félbehajtjuk, és a hosszanti oldalán összetekerve tölcsért csavarunk belőle, felső csücskét behajtjuk, azzal rögzítjük. Beleszedünk 1-2 kk. cukormázat, pici lyukat vágunk a csúcsán, és a vékony sugárban kifolyó cukormázzal változatosan kidíszítjük a puszedlik tetejét.
Mitől egészségesebb?
szénhidrátcsökkentett, vagy Update liszt:
kevés kalória (nem hízlal),
kevés szénhidrát (nem hízlal, és nem leszel éhes tőle),
sok rost (nem hízlal, és nem leszel éhes tőle és gyorsítja az anyagcserét, segíti a jó bélműködést),
alacsony GI (lassan felszívódó szénhidrát, nem emeli meg a vércukor szintet, véd a cukorbetegségtől és az elhízástól)
Teljeskiőrlésű (bio)rozsliszt és teljeskiőrlésű (bio)búzaliszt:
kevesebb szénhidrát, alacsonyabb GI, több rost
Nyírfacukor
Harmadával kevesebb szénhidrát, harmadával kevesebb kalória, nagyon alacsony GI. Szuperegészséges, még a fogakat is védi! :-)
Ha nem akarunk mézet használni, akkor sem kell lemondanunk a sütögetésről:
Méz nélküli reform 'mézeskalács'
12-13 dkg cukor (nádcukor vagy barnacukor, vagy cukor-helyettesítő)
25 dkg vaj
35 dkg liszt ( teljes kiőrlésű, vagy rozsliszt, vagy felesben, bárhogy variálhatod )
1 cs vaniliás cukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
Elkészítése hasonló a fentiekhez. Bármivel díszíthető. Finom.
Kellemes karácsonyt!
Kerti Erika mesterkozmetikus
1055 Budapest belváros, Stollár Béla utca 14/A.
Tel: 20 771 39 84
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kerti Erika mesterkozmetikus az alábbi kezeléseket végzi: mezo kezelés tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik.mikrodermabrázió; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése, akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás, hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás; A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés fotorejuvenáció, pigmentfolt halványítás, rozacea kezelése, BIO mélyhámlasztás.