Fényvédő krémek tesztje

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

naptej tesztAz alábbi tesztet a Tudatos Vásárlók Közösségének tagjai készítették kilenc, hazánkban kapható, közepes erősségű napvédőről, amelyek egy részét egészségtudatosként hirdetik, de mellettük kommerszebb készítményeket is megnéztek. Az eredmény néhol igen meglepő...

 

A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékelték aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikus kozmetikai összetevőket (pl. kőolajszármazékot, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot, alumíniumot), növényi alapanyagot illetve bio minősítésű összetevőt.

Az összetevők megítélésénél egy neves amerikai környezetvédelmi civil szervezet, (Environmental Working Group által működtetett Skin Deep) kozmetikai adatbázisát vették alapul. Az anyagokat angol nevükön nevezik (a könnyebb azonosítás érdekében) hiszen az összetevőlistákon is így szerepelnek.

Eredmények
A maximális 12 pontot a vizsgáltak közül egy termék sem teljesítette, de jól szerepelt a

11 ponttal az első helyen végzett a Biola (tartósítószer miatt veszített pontot),

második helyen a 10 pontos Lavera, (egy tartósítószert és az alumíniumot kifogásoltak).

Harmadik helyre 9 ponttal az Ilcsi napozója került (itt szintetikus illatanyag és alumínium meglétéért vontak le pontot).

Az összes tesztelt napvédő közül ez a három termék tartalmaz kizárólag fizikai szűrőt, és alapját növényi olajok adják. A Biola és az Ilcsi napozójában nagy mennyiségben találhatók további antioxidáns és nyugtató hatású növényi kivonatok és préslevek. Bio minősítésű összetevőkkel csak az első két helyen végzett termék rendelkezik.

Alig maradt el az első három helyezettől (csupán csak 1 - 2 ponttal!) így a középmezőnyben végzett két drogérialánc – a Drogerie Markt és a Rossmann – saját márkás, érzékeny bőrűeknek szánt termékei egyenlő pontszámmal (8 pont). Mindkettő a kémiai fényvédők és a bennük található szilikon miatt veszített pontot, további káros összetevőket azonban nem tartalmaznak. Úgy gondoljuk, ezzel a helyezéssel jó ár-érték arányt képviselnek (hiszen áruk nem éri el az 1000  forintot sem).


A nagy csalódás az Annemarie Börlind terméke (6 pont), amelyet professzionális natúrkozmetikumként hirdetnek, ennek ellenére több kérdéses összetevőt is tartalmaz. A napvédelmet kizárólag kémiai szűrőkkel oldja meg, és található benne szintetikus tartósítószer, illatanyag, továbbá alumínium is.

karos fenyvedokA lista végén közismert, márkás termékek kullognak: A Nivea napozónál (5 pont) a kémiai szűrők, szintetikus emolliensek, ethoxilált felületaktív anyagok, szintetikus tartósítószerek és illatanyagok jelenthetik a problémát.


 A Hawaiian Tropic terméke (4,5 pont) az utolsó helyen végzett Garniernél annyival jobb, hogy ebben nincs alumínium, illetve tartalmaz néhány növényi összetevőt (aloe vera, mangó, papaja). Ezek nem a krém alapját képezik, csak kis mennyiségben szerepelnek benne, ezért nem kaptak értük pluszpontot.

A Garnier napozójában (3,5 pont) gyakorlatilag az összes kritikusnak ítélt vegyületcsoport megtalálható, és csak úgy hemzseg a szintetikus illatanyagoktól

 Persze lehetett volna még tesztelni egyéb (népszerű) márkákat, Biodermát, La Roce Posay-t stb, de azért ebből is újra kiderült, hogy az ár nem mindíg igazodik a minőséghez.

A teszt itt olvasható...

 

Kerti Eri mesterkozmetikus, anti-aging specialista
1055 Budapest belváros, Stollár Béla utca 14/a
Tel: 0620 771 39 84

 Splendid plasma bőrfiatalításról bővebben...

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerti Erika mesterkozmetikus az alábbi kezeléseket végzi: mezo kezelés tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik.mikrodermabrázió; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás, hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás; A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés fotorejuvenáció, pigmentfolt halványítás, rozacea kezelése, BIO mélyhámlasztás.

mikrodermabrázió; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás, hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás;