Alapfogalmak a kozmetikában

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

kozmetikus t mogat sNéhány, a kozmetika világában használt kifejezés rövid ismertetését olvashatja...







AHA: Alpha Hydroxy Acid
Az Alfa-hidroxi-sav rövidítése. A kozmetikában gyümölcssav néven ismert. Az AHA sav önmagában ártalmatlan, nincs szövetkárosító hatása, bár a bőrfelületen erős bőrpír, égő érzet és lemezes hámlást okoz. Ránctalanító, bőrfiatalító és aknés bőr kezelését szolgáló termékek állíthatók elő magas AHA tartalommal és meghatározott pH-értékkel. A kozmetikában leggyakrabban tejsav, glikolsav, almasav, és citromsav néven találkozhatunk velük.


 Akne

Fokozott faggyútermeléssel összefüggő kozmetikai rendellenesség. Az akné serdülőkorúaknál a leggyakoribb, mindkét nemben, és minden életkorban előfordulhat. Kialakulásának hajlama öröklődhet. Az akne általában tinédzser korban kezdődik, de utána is sok évig fennállhat még. Ha a bőr faggyúmirigyei  túltermelnek és a faggyú minősége is megváltozik, a sok és sűrű faggyú eltömiti a kivezetőnyílásokat.

Ez a tüsző kidudorodását okozza (komedó, vagy mitesszer), ha tüsző teteje beszennyeződik, vagy oxidálódik a faggyú, akkor fekete lesz a komedó.
Ha a felhalmozódott faggyú a tüsző falát megrepeszti, a faggyú, az elhalt hámsejtek és a bőr felületén található baktériumok bejutnak a bőrbe és pusztulákat (pattanás), gyulladásos területeket hoznak létre. Az akné rendszerint az arcon és a vállakon jelenik meg, de átterjedhet a törzsre, a karokra és a lábakra is. Az akné nem fertőző. Az akné hajlam a 30-as éveken keresztül a korai 40-es évekig is fennállhat. Az akné kezelése külső (antiszeborreás, antikeratolitikus), valamint belső, gyógyszeres módon történhet.


Antioxidáns
Oxidációs folyamatokat (pl. avasodást) késleltető és gátló vegyületek. A több száz antioxidáns közül a kozmetikában a következők jelentősebbek: a tokoferolok (E vitamin), a butil-hidroxi-anizol (BHA) és butil-hidroxi-toluol (BHT). Antioxidáns vitaminok a retinol, béta-karotén, C- és E-vitamin. A nyomelemek közül a szelén, a cink, és a mangán rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal. Az antioxidánsok hatékonysága nem tart korlátlan ideig. Ezért az oxidációra hajlamos kozmetikumok gyártásakor a nyersanyagokat gondosan kell kiválasztani, és óvni kell a fény, a levegő és a hő hatásától.


 Arctorna
Kozmetikai nevén: arcizom-lifting. Egyesek a "a ráncok elleni harc legtermészetesebb formájá" -nak tartják. Az arctorna segítségével sebészeti eljárás nélkül, saját arcizmának edzésével válhat újra széppé az arca. A modern kor különleges fiatalító technikái mellett (mint arcplasztika, mozaiklézer, hámlasztások stb.) nagy igény mutatkozik a természetes (és veszélytelen) elárások alkalmazására is. Ezért is egyre népszerűbb az arctorna. Az arcizmok edzése történhet hagyományos módon (arctorna) és szépészeti beavatkozásként (arcizom-lifting), amely során az arc különböző izomcsoportjait erősítik, feszessé és rugalmassá téve a bőrt.
 

Aromaterápia
Az illóolaj tartalmú növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége. Ide tartozik a kellemes közérzet fenntartása, az egészségügyi és esztétikai problémák otthoni, illóolajokkal történő külsőleges kezelése (pl. inhaláció, gyógyfürdő, masszázs, kozmetikai kezelések), de a szakszerű diagnózis segítségével megismert betegségek illóolajokkal, ill. aromaterápiás készítményekkel  belsőleg történő kezelése. Az aromaterápia két módon is segíthet a szépségápolásban. Először is a krémek, arcápolók és tonikok a bennük található illóolajok és hatóanyagaik révén táplálják, és pl. akne esetén gyógyíthatják is a bőrt, másrészt nyugtató és stresszoldó hatást gyakorolnak.

 
Baktericid
Baktériumölő hatású, ez olyan eljárás alkalmazása során érhető el, amelynek hatására a baktériumok elpusztulnak, a baktériumspórák azonban nem.

 
Bakteriosztatikus
A baktériumok fejlődését és szaporodását is gátló szer, vagy eljárás. A bakteriosztatikus, antibakteriális vagy antimikrobiális hatás olyan fertőtlenítő eljárás, melynek hatására a baktériumok vegetatív formái nem pusztulnak el, csak fejlődésük, szaporodásuk gátolt; de csak a hatás megszűnésekor képesek a baktériumok újra szaporodni.

 
CTFA
Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association. A kozmetikai termékek és tisztálkodási szerek gyártóit és kereskedőit tömörítő szövetség az USA-ban. A kozmetikai ipar legfontosabb kereskedelmi szövetsége, tagjai érdekeit védi és képviseli nemzeti és nemzetközi szinten is.

 
NCI
Az INCI jelentése: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, azaz: A kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése. Az INCI-n  koncentrációjuk csökkenő sorrendjében tüntetik fel azt összetevőket. Az 1%-ban, vagy annál kisebb mennyiségben jelenlévő összetevőket tetszőleges sorrendben lehet feltüntetni.

 
Liposzóma
Kolloidális méretű részecskék, nagyságuk 0,025 mmt-ől 2,5 mm-ig terjed).  A kis méretű liposzóma-gömböket kettős membránréteg veszi körül, ugyanúgy, ahogy a szervezetben is a sejteket biológiai membrán határolja. A kozmetikában használatos krémek esetén a bőrbe jutva egy  idő után elkezd  a liposzóma szétesni, a belé csomagolt hatóanyagot juttatja célba. A liposzómákba hidrofil és hidrofób tulajdonságú anyagok egyaránt bezárhatók, csupán a hatóanyaghoz kell igazítani a bezárás technológiáját. A liposzómák előnye abban áll, hogy képesek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolni, és hatóanyagtartalmukat a megfelelő helyen ürítik ki. Ez főképp az olyan hatóanyagok esetében előnyös, amelyek szabad formában nem tudnának a bőr mélyebb rétegébe jutni. A liposzómák a hatóanyag-adagolásának szerepét is betöltik, mivel rendezett szerkezetük fokozatosan bomlik fel, és a beléjük zárt anyag lassan szabadul fel. A liposzómákba zárt hatóanyagok ráadásul állás közben is jobban védve vannak a lebomlástól.

 

 Folytatás következik...


BEAUTY GARDEN Szépségszalon

Kerti Eri mesterkozmetikus

1015 Bp belváros, Stollár Béla utca 14/A.

(A Nyugatinál: Stollár Béla - Nagy Ignác utca sarkán)

Tel: 20 771 39 84

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.






































mikrodermabrázió; mezoterápia tű nélkül, IPL / villanófényes kezelés, tartós szempillahosszabbítás, szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés, arany kezelés, mélyhámlasztás, bőrcsiszolás, hydroabrázió; dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás;

Alsó-Szempilla hosszabbítás
Kerti Erika mesterkozmetikusszolgáltatásai: mezoterápia tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik. Gyulladt, heges, tisztátáalan bőrre. Budapest belváros;

mikrodermabrázió
; mezoterápia tű nélkül, IPL / villanófényes kezelés, tartós szempillahosszabbítás, szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés, arany kezelés, mélyhámlasztás, bőrcsiszolás, hydroabrázió; dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás;

A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, tű nélküli mezotrápiával kombinálható. 3 D szempillahosszabbítás;  Aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés, enzimes végleges szőrtelenítés, BIO mélyhámlasztás, Aha mélyhámlasztás. Alsó szempilla hosszabbítás

Kerti Erika mesterkozmetikus az alábbi kezeléseket végzi: mezo kezelés tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik.mikrodermabrázió; 3 D szempillahosszabbítás; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás, hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás; A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés fotorejuvenáció, pigmentfolt halványítás, rozacea kezelése, BIO mélyhámlasztás. IPL

mikrodermabrázió; fotorejuvenáció; villanófény, rádiofrekvencia; 3 D szempillahosszabbítás; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás, hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás;   Alsó-Szempilla hosszabbítás
alsó szempillasor dúsítás