Hogyan kell kiszedni a kullancsot? Videóval

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

"Nem menetes állatok, ne csavargassuk se jobbra, se balra!" - mondta Földvári Gábor, hozzátéve, hogy azzal is csak kárt okozunk, ha olajjal vagy krémmel kenjük be a bőrt, mert a kullancs fuldoklás közben még több kórokozót juttat a szervezetbe. "Legfontosabb, hogy bármi módon, de kiszedjük!

Ne várjunk, akár puszta kézzel szedjük ki, mert az eltelt idővel arányosan nő a fertőződés kockázata" Földvári szerint.

Ha kéznél van, jól használható a kullancseltávolító csipesz (vagy hagyományos csipesz) és a nagyobb testű kullancsok eltávolítására kifejlesztett kullancskanál, ami ráadásul magyar találmány.


Az alábbiakban az Origo hírportálon megjelent írásból olvashattok néhány érdekes mondatot:
Az egyetlen emberre nézve halálos, kullancs által közvetített betegséget, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is a közönséges kullancs terjeszti, viszont jó az elővigyázatosság, mert a többi kullancs által terjesztett betegség sem kellemes. A maradék mintegy 17, Magyarországon honos faj az embereket kevésbé fenyegeti, egyedeikkel ritkábban találkozunk.

A kullancsok aktív fejlődési szakaszaikban olyan gazdát keresnek, amely az aljnövényzetben, de legfeljebb másfél-két méteres magasságban vonul, így főleg a növényzeten várják az arra haladó áldozatokat. Ha sikerült felkapaszkodniuk rájuk, egy kapilláris eret keresnek, ahol megkezdhetik a vérszívást - mondta Földvári az [origo]-nak.



Ehhez persze előbb meg kell találni a kullancsot, ezért kirándulás után felnőtteknél a térdhajlatot, gyermekeknél a fül mögötti területet, a hajas fejbőr és a szőrtelen rész határát érdemes tüzetesen átnézni. A lágyékhajlat, a hónalj, a fehérnemű gumija, pántja alatti területet is gondosan át kell nézni - írja Lakos András, a Kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője a Kullancsok.parazitak.hu weboldalon.


Ha pedig megvan az állat, "hagyjunk fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni" - írja le Lakos az üdvös módszert.


Sehol a világon nincs kullancs elleni védőoltás, Magyarországon egyedül az agyvelő-agyhártya gyulladást okozó vírus elleni vakcinát lehet beszerezni. Ezt a megelőző oltást az [origo]-nak nyilatkozó orvos és biológus is ajánlja mindenkinek, aki gyakran jár a természetben. Más tévhitek is övezik a kullancsriasztást: erre nem alkalmasak a háztartási praktikák, így a kullancsot nem tartja távol sem a B-vitamin, sem a fokhagyma, sem pedig a tömény ital. A kullancsriasztó szerek általában rövid ideig hatásosak.


Az állat ráadásul az emberi közegben is igen ellenálló: egy angol tudományos vizsgálatban Földvári szerint egy teljes mosóprogramot végigfuttattak egy mosógépbe helyezett kullancson, amely túlélte a kísérletet. "A kullancsok annak is köszönhetik hosszú élettartamukat, hogy nem isznak, hanem a levegő víztartalmát kötik meg. De a víz nem is árt nekik, kimosott ruhából is élő kullancs mászhat ki" - mondta. Ennek ellenére a kirándulások utáni alapos testvizsgálattal jó eséllyel meg lehet előzni a paraziták hosszabb távú vérszívását.



A kullancs nemcsak vízálló, kifejezetten kedveli a nedvességet: leggyakoribb kora nyáron és kora ősszel. A közönséges kullancs a meleg száraz nyarat, az alacsony páratartalmat nem kedveli, de télen, 6-7 fokban is össze lehet szedni, és márciustól novemberig bármikor összetalálkozhatunk vele. Nem árt ezért a természetben zokniba tűrt hosszúnadrágot viselni, és az összefogott haj, valamint sapka kombináció is ajánlatos.


Lakos szerint a kullancsszezonon kívül, téli időszakban a betegek többsége pozitív Lyme-kór lelettel keresi fel őket. "A Lyme-kórra nincs és nem is valószínű, hogy lesz hatékony védőoltás, mivel a szervezet még természetes úton is nagyon lassan alakítja ki az immunválaszt, mesterségesen ez még nehezebb lenne" - magyarázta Lakos.

Tapasztalatai szerint a vizsgálatok alacsony megbízhatósága miatt ráadásul a pozitív tesztek jó része hibás, praxisában nagyon sok tévesen diagnosztizált esettel találkozott. Ennek oka szerinte az, hogy a betegek a tünetekkel jobbára bőrgyógyászhoz kerülnek, akiknek rendszerint nincsenek megfelelő infektológiai ismereteik, a kullancsok által terjesztett betegségekről pedig alig tudnak valamit.

A kullancs által terjesztett fertőzések közül szintén nagyon gyakori a Tibola-betegség, amelyet egy jóindulatú baktérium okoz, és egy meglepően nagy testű kullancs terjeszti. A kullancs rendszerint a hajba kerül, és a fejbőrön okoz fekélyt és néha hatalmas nyirokcsomó-duzzanatokat, ezért szokott előfordulni, hogy az orvosok rosszindulatú vagy leukémiás elváltozásnak gondolják.

A beteg ilyenkor sok esetben magától meggyógyul, vagy az antibiotikumkúra segít. Ritkább kullancs okozta megbetegedés a nyúlpestis, ami a csípés körül ugyancsak okozhat bőrpírt, emellett fájdalmas, gyorsan növekvő nyirokcsomó-duzzanatot és - ellentétben a Lyme-betegséggel - mindig magas, akár 40 fokos lázzal jár. Az orvos szerint ennek tüneteit gyakran összetévesztik a Lyme-betegséggel.

"Ha valaki kullancsot talál magán, a legrosszabb dolog, amit tehet, ha elrohan az orvoshoz" - mondta korábban az [origo]-nak  Lakos András. "A magyar orvosok gyakran túlreagálják ilyenkor a helyzetet, és könnyen valami butaságot csinálhatnak a túlbuzgóság miatt. A rendelőkben lévő anatómiás csipesszel megfogják a kullancsot, összenyomják a testét, ezzel pontosan azt érik el, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok bejutnak a páciens szervezetébe. De az is lehet, hogy megpróbálják kipiszkálni az állatot, amelynek leszakad a szájszerve, amit külön ki kell szedni az érintett területről.

Itt jó eséllyel keletkezik gyulladás, amire pedig könnyen ráfoghatják, hogy a Lyme-kór jele. Ilyenkor 'biztos, ami biztos', adnak valamilyen antibiotikumot, ami igaz, hogy megakadályozhatja a betegségre jellemző Lyme-folt megjelenését, azonban távolról sem biztos, hogy a kórokozót el is pusztítja." Lakos szerint rendkívül nagy a beteget először ellátó orvos felelőssége, mivel hibás kezelés esetén a Lyme-kór nehezebben gyógyítható.


Kullancs kiszedése csipesszel


Forrás: www.origo.hu
Földvári Gábor a Kullancsok,.parazitak.hu tudományos ismeretterjesztő weboldal    *
 

Kerti Erika mesterkozmetikusszolgáltatásai: mezoterápia tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik. Gyulladt, heges, tisztátáalan bőrre. Arctorna, Budapest belváros;

mikrodermabrázió
; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás, hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás;

A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, tű nélküli mezotrápiával kombinálható. 3 D szempillahosszabbítás;  Aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés, enzimes végleges szőrtelenítés, BIO mélyhámlasztás, Aha mélyhámlasztás. Alsó szempilla hosszabbítás Kullancs kiszedése

Kerti Erika mesterkozmetikus az alábbi kezeléseket végzi: mezo kezelés tű nélkül, amely használható arcfiatalításra, hajhullás kezelésére, pigmentfoltok halványítására, a bőrt hatóanyagokkak és vitaminokkal tölti fel. Mikrodermabrázió / bőrcsiszolás során a bőr felső hámrétege eltávolítható ezáltal az alsó sejtsorok működése megújul és normalizálódik.mikrodermabrázió; Kullancs kiszedése 3 D szempillahosszabbítás; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás,Nelly de Vuyst, nyomkodás nélkül arctisztítás hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás; A derma-roller / tűs henger/ mezo henger/ kollagén indukciós terápia kezeléssel egyedülálló módon kezelhető / fiatalítható a bőr. A bőr megereszkedése ellen, hegek, hámhiányok, stria, cellulit kezelésére, aknés hegek eltüntetése, IPL / villanófényes szőrtelenítés fotorejuvenáció, pigmentfolt halványítás,Arctorna géppel,  rozacea kezelése, BIO mélyhámlasztás. IPL

 

mikrodermabrázió; fotorejuvenáció; villanófény, rádiofrekvencia; 3 D szempillahosszabbítás; mezoterápia tű nélkül,IPL / villanófényes kezelés,tartós szempillahosszabbítás,szempilladúsítás, gyulladt bőr kezelése,  akne kezelés,arany kezelés, mélyhámlasztás,bőrcsiszolás,Nelly de Vuyst, nyomkodás nélkül arctisztítás hydroabrázió;dermaroller, tűs henger, AHA-hámlasztás;   Alsó-Szempilla hosszabbítás